Friday, July 21, 2017

Trip Laut Dalam : Mengalun

Bismillah..

Wow punya lama saya tidak menulis blog. Tahun ni dan kali ni akan di usahakan untuk menulis kembali dan kembali dan kembali lagi.

Dengan azam baru ni, aku stick saja untuk satu blog tapi aku campurkan sudah blog² senaman, memancing dan photography aku semua sekali dalam blog ini saja. Bukan apa x boleh manage kalaul terlampau banyak blog hehe.

Sebagai intro penulisan bagi tahun 2017 ini aku ingin menulis mengenai trip memancing aku ke laut dalam yang sekian lama juga tidak beraksi lebih kurang setahun.

Trip laut dalam yang di atur pada 14-16 julai 2017 kali ini banyak dugaannya hehe sebelum perjalan hingga la sampai waktunya.

Pada mulanya trip ini penuh 10 org dengan kadar sewa kapal RM3200 dan di terajui oleh Tekong Din (Fav Tekong aku). Apakan daya seminggu sebelum perjalanan, 1 per satu rakan tarik diri sebanyak 3 org dengan sebab dan alasan yang munasaba. Mereka bukannya saja-saja nak tarik diri tapi ada komitment lain yg lebih penting yg perlu di selesaikan. Dengan baki 7 org menyebabkan trip ini hampir-hampir tidak jadi jalan, Mana tidaknya RM3700 di bahagikan dengan 7 orang, mau kopak juga poket tu... da gaji bulan 7 ni belum masuk sebab hari raya gaji awal bulan 6 so nak tunggu gaji bulan 7 selama 44 hari lama wo, kalah berpantang hehe.

But itulah orang, kawan biar ramai tapi musuh jangan di cari. Dengan bantuan rakan-rakan pancing dari pelusuk Kota Kinabalu, akhirnya dapat dia tampung 3 orang, tapi 2 hari sebelum jalan seorang lagi tarik diri dan akhirnya kami 9 orang semuanya pada trip kali ini. Kalau 9 orang tu x la sakit sangat nak membayonya hehe. 

Memandangkan cuaca tidak seberapa elok kami menuju ke Perairan Mengalun yang tidak berapa jauh dari daratan dan memancing hanya pada kedalaman 40-60meter saja. Apa pun yang menariknya perairan Mengalun ni, ikannya banyak dan tidak boleh diduga pengguninya cuma bagi orang yang macam aku ini yang tidak berapa lasak kalau berada di atas air, lagi-lagi pulau Mengalun yang perairannya tanpa henti beralun aka bergelora membuatkan aku mabuk teruk pada trip kali ini haha.

Ok lets da pic pula bercerita.. enjoy...

Dari Kiri - Johnny, George, Suzaimi, Rayner, Gemel (duduk), Brenda (duduk), Jack, Husain dan akhir sekali saya.Yes biar pun mabuk mancing tetap mancing. Muntah muntah tu pening pening perkara biasa bagiku yang memang gemar memancing dan kurang lasak apabila berdepan dengan alunan dan tiupan angin lautan yang kuat apabila berada di pertengahan laut yang dalam. Goncangan dan goyangan ini baru sedikit jika di bandingkan di kiamat kelak. Itulah menjadi peganggan ku yang membuatkan aku tidak kisah apabila aku mabuk dan pening ketika memancing di laut dalam.
Bon kalau tengok sekilas dia ni macam Mr. Ben. Awak-awak kapal yang rajin menolong dan setia dengan tekongnya


Saudara Husain. Dengan Suno nya, Alhamdulillah 5KG woooooo.

My Bro. Dia lah banyak membantu aku ketika aku mabuk di lautan, TQ so much hehe. Bia pun tutup muka di sebabkan panas tapi aku yang wajah senyuman kepuasan dengan mendaratkan dua ekor Suno seberat 4.6Kg dan 3KG.

Saudara Suzaimi dengan Sunonya. Aku tak pasti berapa KG ni hehe.

Apapun itu saja saja gambar yang dapat di kongsi untuk kali ini. X banyak ambil gambar maklum la mabuk kan hehe. Thanks semua rakan-rakan pancing semua. Alhamdulillah  tanpa anda semua trip kali ini tidak akan berjaya. Terima kasih sekali lagi.

No comments:

Post a Comment